top of page

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrenci Dergisi

AYBÜ HEKİM DERGİSİ LOGO.png

MEDİKAL TEKNOLOJİ | HEKİM DERGİSİ

Güncelleme tarihi: 8 Mar 2021


Çizer: Elif TEKİN


Sağlıkta 2019 ve ilerisi için 3 Medikal Teknoloji


Sürekli yenilik çağında yaşadığımız bu dönemde sağlık dünyası gelecekte çok farklı görünecek.Tahminlere göre, 2019 tıpta yeni teknolojilerin benimsenmesinde bir dönüm noktası olacak. 2019 ve sonrasında sağlık hizmetlerinde önemli rol oynayacak olan ve sizinle paylaşmak istediğim en ilerici 3 medikal teknoloji seçtim.


1.Yapay Zeka


Tıbbi yapay zeka temel olarak klinik teşhisleri yapmak ve tedavileri önermek için bilgisayar tekniklerini kullanır ve sağlık alanında giderek önem kazanıyor. Yapay zeka bir veri setindeki anlamlı ilişkileri tespit etme yeteneğine sahiptir ve sonuçları teşhis etmek, tedavi etmek ve tahmin etmek için birçok klinik durumda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bu akıllı teknoloji sayesinde tekrarlayan işleri yapmak çok daha hızlı ve kolay. Analiz testleri, X-Ray, veri girişi ve diğer sıradan işlemler robotlar tarafından daha hızlı ve daha doğru bir şekilde yapılabilir. Bu sayede kardiyologlar ve radyologlar gelecekteki yalnızca insan denetiminin faydalı olduğu en karmaşık durumlara bakacaklar. Yapay zeka sağlık hizmetinde dijital danışmanlık olanağı saylayacak. Babylon, İngiltere’de tasarlanmış yapay zeka tabanlı bir uygulama. Bu uygulama doktorların isabet oranını arttırmak için tasarlanmış, kişisel tıbbi geçmişe ve genel tıbbi bilgilere dayanarak tıbbi konsültasyon yapmak için yapay zeka kullanır. Kullanıcılar, hastalıklarının belirtilerini uygulamaya bildirir ve bu da konuşma tanıma özelliğini kullanarak bir hastalık veri tabanına karşı kontrol eder. Babylon daha sonra, kullanıcının tıbbi geçmişini dikkate alarak önerilen bir eylem sunar.

Babylon dijital danışmanlık şimdi ve gelecekte sağlık hizmetinin değişeceği alanlardan bir tanesi olacak, bu değişim sağlık sistemine yardımcı olur mu veya engeller mi düşüncesi ise kocaman bir soru işareti.


2. Giyilebilir Teknoloji


Giyilebilir teknoloji “vücudumuzla etkileşime girmesini sağlayan fonksiyonelliklere sahip giysilere entegre elektronik cihazlardır”. Son yıllarda kalp hastalıkları, obesite gibi kronik hastalıkların artmasıyla bu cihazlara talepte aynı orantıda artmıştır.

Apple, kullanıcının kalp ritimlerini izlemek için entegre bir EKG'ye sahip olan Apple Series 4 Watch 2018 de piyasaya sürdü. Piyasaya sürüldüğü günlerde, potansiyel olarak tehlikeli kalp rahatsızlıklarını normalden çok daha erken tespit edebilen ve hayat kurtaran teknolojilere ilgi giderek arttı. Giyilebilir cihazlar pazarının 2024 yılına kadar 67 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.


Yeni icatlardan bir diğeri ise akıllı gözlükler. Bu gözlükler ameliyat sırasında lenslere veri sunabilir ve öne bakan bir kamerayla görüntü veya video kaydedebilen web bağlantılı cihazlardır. 2018 yılında Tayvanlı doktorlar, cerrahların cerrahi işlemler sırasında hastanın organlarının anatomisinin 3-B gerçek zamanlı olarak görmelerini sağlayacak Caduceus isimli yeni gözlükleri piyasaya açıkladılar.


3. 3 Boyutlu Yazıcılar (3-D)


3-D yazıcılar hızla piyasadaki en sıcak teknolojilerden biri haline geldi. Bu yazıcılar, ameliyat sırasında kullanılmak üzere implantlar ve hatta eklemler oluşturmak için kullanılabilirler. 3D baskı üretimi, dijital platformda var olan bilgisayar destekli tasarım dosyalarının verilerinden planlanan nesnenin katmanlar halinde üretilmesidir.

Üç boyutlu basılmış protezler, tamamen kişiye özel ve ihtiyaca yönelik hazırlanıyor. Bireyin vücut yapısı ve ölçümlerini milimetre ile eşleştirmelerini sağlayan bu teknoloji kişiye maksimum haraketlilik seviyesi ve ileri derecede rahatlık imkanı sağlıyor. Dolayısıyla günümüzde giderek daha popüler hale gelmiş durumda. Aynı zamanda anatomik modeller, farmakolojik uygulamalar, cerrahi enstrüman üretimi ve birçok diğer sağlık alanında 3-D yazıcılar yaygın kullanabilmekte. Buda teknoloji ve tıbbın birlikte çalıştığı gerçek bir örneğidir.


3D baskıyı bir üst seviyeye taşırsak, bir başka boyutu olan Biyo-baskı ile karşılaşırız, aynı zamanda yeni ortaya çıkan bir tıbbi teknolojidir. Biyo baskı, doğal dokuları taklit eden dokuya benzer yapılar oluşturmak için bir araya getirildiği bir üretim aşamasıdır. Bilim adamları kan damarları, sentetik yumurtalıklar, mesane ve hatta pankreas yaratabildiler. Bu yapay organlar daha sonra orijinal hatalı olanı değiştirmek için hastanın vücuduna yerleştirilir. En önemli özellikleri ise vücudun bağışıklık sistemi tarafından reddedilmeyen yapay organlar sağlama yeteneği ve vücut içerisinde istenmeyen tepkilere yol açmayan bir sistem olmasıdır. Pek çok sorun için umut verici teknolojilerden biri olan Biyo baskı gelecekte devrim yaratabilir ve her yıl hayat kurtaran nakillere bağlı milyonlarca hastayı kurtarabilir.

Teknoloji tıp endüstrisini sürekli değiştiriyor ve gelecekte buna istisna değil. Tıpkı İnternet son yirmi yılda tüm yaşam tarzımızı değiştirdiği gibi, benzer şekilde, medikal teknolojiler en yakın gelecekte rakipsiz bir dönüşüm gücü olacak.


Ayşenur OMUR 01.01.2020

19 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page