top of page

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrenci Dergisi

AYBÜ HEKİM DERGİSİ LOGO.png

KAPAN (SLEUTH) | HEKİM DERGİSİ

Güncelleme tarihi: 8 Mar 2021



Andrew Wyke, İngiliz kasabalarının birinde yaşayan, polisiye-gerilim türünde yazdığı kitapları on binlerce satan, soylu bir İngiliz’dir. Bu başarısının sebebi muhtemelen oyunlarını yaşayarak yazmasından kaynaklıdır. Ancak kendini kaptırarak yazması onu adeta deli hale getirecek ve bu başına büyük belalar açacaktır. Andrew’in çok genç bir eşi vardır. Kendi söylemine göre, eşi, gösterişi seven, parasını har vurup harman savuran, şımarık bir kadındır. Eşinin, Marguerite’nin, yeni sevgilisi Milo Tindle ise turizm acentesine sahip, orta gelirli bir İtalyan göçmenidir.


Andrew, bir Cuma akşamı Milo’yu evine davet eder. Eşinden tamamen kurtulmak istediğini söyleyen Andrew, Milo'yu kendi romanlarını aratmayan bir oyun oynamaya davet eder. Bu sayede Milo zengin olacak ve Andrew sonsuza dek eşinden kurtulmuş olacak. Ama bakalım asıl sebep bu mu bilmiyoruz.


Kapan (Sleuth), gerçek barutun ve silahların kullanıldığı bu oyunda, bir kadın için karşı karşıya gelmiş, iki farklı toplumsal statüyü temsil eden bu iki adamdan hangisi kazanacaktır? Hırsı ve zekâsı ile üstün olan, kibirli ve açık sözlülükle “Her erkek gibi rahatça karımı aldatmak istiyorum.” diyen Andrew mi yoksa gerçek aşka inandığını ve aşkın her şeye çözüm olacağını söyleyen, var olan gerçekleri halı altına süpüren, Andrew’den farklı olduğuna inanan ama bence ondan pek de farklı bir fıtrata sahip olmayan Milo mu? Belki de hayat denilen bu oyunda kazanan yoktur. Çünkü hayatı oynamak roman yazmaktan daha zor bir görevdir, başarmak kolay değildir ve unutmamalı ki; “Başaramadıysanız kaybetmişsinizdir. Kaybedenler de her zaman kaybetmeye mahkumdur.”



Anthony Shaffer’ın yazdığı Kapan (Sleuth). Tiyatronun Oscar’ı olarak bilinen ve asıl adı “The Antoinette Perry Awards for Excellence in Theatre” olan Tony Ödülü’nü Birleşik Devletleri'nde almıştır. Şimdiye kadar dünyanın birçok köşesinde yüzlerce kez sahnelenmiş ve beyaz perdeye dahi uyarlanmış bir oyundur. Filmi, 1972 yılında senaryosunu yine Anthony Shaffer kaleme almıştır. Film sonraki yıllarda Oscar, Bafta ve Altın Küre ödüllerine aday gösterilmiş ve bu adaylıklarda başarılı olamasa da farklı ödüller kazanmıştır. Tiyatro oyunumuz daha önce Dormen Tiyatrosunda sahnelenmiş ve bu sene Ankara seyircisiyle Devlet Tiyatroları’nda buluşmuştur.


Abdullah BEŞİR 01.01.2020

25 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page